To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
trabantowy.prohost.pl/ppl/gs/forum/

Projekty - [1.1] Janosikowóz

Bross - 2012-05-14, 22:20

Dla mnie na razie wsio jasne ,ale dałbym skrzynie 5 do tego.
spox :-P

dzikU - 2012-05-14, 23:18

Z tym robieniem jak sie chciało mieć w 100% od początku to masz racje.
Sam bym wiele u siebie poprawił, ale wiadomo jak to bywa ;-)

Ogólnie to szacun za sanki!

Sqall - 2012-05-15, 09:45

Bross, skrzynia 5 niby fajna ale chyba każda inna niż trabantowa (w miare pasująca) jest większa. Ciężko było już tą upchnąć pod magiel.

dzikU, u mnie było to samo. Zrobiłem autem prawie skończonym kilkaset km po miescie i stwierdziłem, że chce zrobić to tak jak byc powinno. SHOWnSHINE madafaka! (za duzo napatrzyłem sie na furmane Arena :D)

Bross - 2012-05-15, 14:08

Czy ja wiem są takie małe 5cio biegowe z czarnym deklem z VW z boku i magla nie trzeba przestawiać zresztą na necie idzie znaleźć sporo trabantów na tej skrzyni. po za tym do Violeta włożyłem skrzynie typu 020 z zielonym okrągłym dekielkiem VW z boku i magla nie ruszałem jedynie w sankach przespawałem przednią łapę skrzyni.

http://www.youtube.com/watch?v=aAv3J5jq8hs
http://veterantar.hu

jak mi się przypomną oznaczenia to napisze. Z praktyki wiem ,że skoro bez kryz i innych spiąłem 1,4 AEX ze skrzynią trabanta to można szukać w golfach 3 ,Caddy ,polo ,inca ,ibiza i podobne 1,4 1,6.

Sqall - 2012-05-15, 14:54

Spoko, tylko zapomniałeś ze u mnie silnik poszedł min. 6cm do góry i trabantowa skrzynia juz sie nie miesciła. Kolejna sprawa to półosie, nie chce mi sie teraz tego przerabiać :)
dzikU - 2012-05-15, 21:52

Aren tez chce poprawiać :D

A ja nie zaczynam od nowa dopóki nie odłożę większej kasy bo tak na bieżąco to sie robi za długo, nie po mojemu to :-P

lojciec14 - 2012-05-16, 07:55

Panowie wybaczcie moje prozaiczne pytanie, ale jestem ciekaw pewnej kwestii. Długo czytam już na forum, że tu pasuje taka skrzynia, a tam tamta... Że niby do jednego silnika można założyć kilka różnych modeli. Z tego co mnie kiedyś uczyli, każda skrzynia ma inne przełożenia dopasowane do mocy silnika. Czy nie jest aby tak, że jak się właduje inną skrzynię, to potem na jednym biegu czuć mocny zryw a na innym muła? Może i pytanie śmieszne, ale jestem ciekaw jak to działa. I sory za off top.
Sqall - 2012-05-16, 11:07

Spoko. Oczywiscie, że każda skrzynia ma inna charakterystykę i jest dopasowana do odpowiedniego silnika (mocy). To, ze pasuje np. z skody (czy czegoś tam) nie znaczy ze bedzie działać tak jak w oryginalnym silniku.

Muła? Moim zdaniem jeden bieg moze byc krótszy, a inny dłuższy. Niech sie ktos wypowie z doswiadczeniem w tym temacie (konkretna skrzynia/silnik).

mrkubek - 2012-05-16, 19:33

Co do mocy sie zgodze ale jeszcze masa auta tu robi róznicę.
Bross - 2012-05-16, 20:19

moc silnika najlepiej dobrze rozłożona na wykresie charakterystyki silnika ile Nm przy jakich obrotach ,tak samo kM, masa auta, przełożenie poszczególnego biegu i przełożenie przekładni głównej oraz promień dynamiczny koła (Rd) , po za tym współczynnik CX (opływowość pojazdu) i poniekąd współczynnik tarcia 0,012 tyle starczy do policzenia.

powinno paść pytanie
Ile masz miejsca by włożyć inną skrzynie ? i czy w ogóle chcesz inną.
Jak stoisz z funduszami na ewentualny i niedelikatny mod półosi,
oraz najważniejsze ma być ekonomicznie , szybko na prostej, czy optymalnie ale to najłatwiej policzyć i dobrać sobie optymalnie do swoich potrzeb.

lojciec14 - 2012-05-16, 21:25

Ok Bross, nie do końca o to mi chodziło :) wiem o czym piszesz, bo sam kiedyś liczyłem przełożenia przy poszczególnych momentach, ble ble... Technik Pojazdów Samochodowych tego wymagał... Chodzi mi tylko o to, czy takie zabawy mają głębszy sens i czy nie lepiej szukać zestawu silnik + skrzynia. Po prostu widzę, jaki jest rozrzut w tym, jak się dopasowuje skrzynie do silnika. I zastanawiam się na ile przypadków połączenie np. silnika VW ze skrzynią np. Opla kompletnie się nie sprawdza. Bo wychodziłoby na to, że jak masz miejsce, fundusz i możliwości to dopasujesz każdy silnik do każdej skrzyni... Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi :)
Bross - 2012-05-16, 22:25

No wiem wiem ,najlepiej dobrać tak by nic nie dorabiać w sensie dystans (kryza / flansza), sprzęgło..., ale mnie chodzi raczej o komplety np Golf do 1 go silnika dysponuje kilkoma skrzyniami ,uzależnione jest to od tego czy Cabrio , Wariant, 3d czy też 5d ,a Taki mix VW i Opel niema racji bytu. Raczej bym polecił cokolwiek z grupy VW.

lojciec14, to jedyna ,rzecz jaka mi się przydała z technikum no BPS też się nadała ]:>

Sqall, tak myślę ,przeglądałem co nieco skrzyń z VW myślę ,że połączenie silnika 1.1 ,1.3 Trabant Wartburg ze skrzynią z silnika 1.0 AAU było by dobrym rozwiązaniem na szybki start i znikający punkt do 100km/h ale tylko temu ,że masz 4 gaźniki i wiem ,że to zapiernicza.

lojciec14 - 2012-05-17, 07:30

dzięki Bross za pomoc :) O to mi chodziło ;)
Aren - 2012-05-17, 12:06

Sqall napisał/a:
(za duzo napatrzyłem sie na furmane Arena :D )

dzikU napisał/a:
Aren tez chce poprawiać :D

dlatego teraz zlałem cleanlooka pod machą :lol: :lol: :lol:

działaj, licze na to ze bedzie grube 1,1 ;)

Sqall - 2012-08-26, 14:44

Miesiące mijają, a trab dalej rozebrany... Może na kolejny sezon ;) Niestety ale choruje na brak czasu...

26.05.2012 Fotek: 2

Podcięte sanki + miska, troszke mi sie wymiar pomylił :D Przymiarka dołu mistki.

10.06.2012 Foto: 7

Micha!

23.07.2012 Fotek 4

Skonczona miska + dopasowana klamka do klapy bez przetłoczenia.

25.08.2012 Fotek : 8

Zrobiłem mocowanie chłodnicy z UNO. Większa niż z traba 1.1 i jest ze zbiorniczkiem :D Przełożyłem mocowania drążków kierowniczych z lewej na prawa + prawej na lewą. Dzięki temu odwrócił się stożek i można przykręcić końcówkę od dołu! Inaczej przy max glebie i podniesionym maglu, drążki opierały się na budzie (i tak juz podciętej).

Do tego wszystkiego pomalowałem rozrusznika oraz kilka innych pierdół. W gruncie rzeczy wszystko będzie w czarnym połysku (full clean). Liczę, że przyszły sezon będzie mój i auto na 100% skończone. Niestety ale coraz bardziej chce mi się czegoś nowego (inne auto) więc muszę to skończyć.

Pozdro. Komentujcie/Pytajcie :D

lisek - 2012-08-26, 14:51

bardzo ładnie pospawana miska, rozumiem że wyciąłeś tak że nie będzie przeszkadzać to dla smoka, ogółem bardzo ładna robota. a kolor budy zostaje czy jak?
Sqall - 2012-08-26, 14:58

Kolor budy zostaje. Wszystko w 1kolorze + czarny połysk. Środek czarny + krata. No właśnie miska średnio mi wyszła przez to ze walnąłem wymiar i wyciąłem troche ze dużo. Tak, miejsce na smok zostawione. Jedynym problemem teraz jest mniejsza ilość oleju oraz bagnet który trzeba jakoś przeskalować i przyciąć. Ogólnie miska jest ponad 1cm od sanek z każdej strony. Powinno dać rade.
lisek - 2012-08-26, 16:12

myślę że 1cm od każdej strony powinno wystarczyć a jak nie twardsze poduchy
Aren - 2012-08-26, 21:43

powiem dobry tekst tego forum co powtarza sie co roku

"na następny sezon dużo aut wkoncu wyjedzie z garazu"

dla mnie piękna sprawa ze robisz wszystko by lezał jak 601, to jest to w trabancie, jak jeszcze bedzie pneumat to bajka

nie przesadziłeś troche z szpachlowaniem miski? 1 cm i porobiony silnik ? :P

Sqall - 2012-08-27, 00:54

Może i spachlowanie miski to troche przesada ale co tam. Byle nie odpadło :D

Co do robienia to przyznam, że ostatnio nie było zapału...

Ponti89 - 2012-08-27, 11:48

moze kiedys wyjedziemy ;p oby jak najszybciej ;p
a sanki dobra robota :)
pzdr

Aren - 2012-08-27, 12:59

A co z kołem? centra (o ile dobrze pamietam) ? :) Ile Kosztuje taka chłodnica? mam używke pod 353 ale tez kupiłbym nową chetnie..

Nie moge sie doczekac jesieni i działania, samo jeżdzenie/woskowanie/mycie skonczonego auta jest bardzo nudne :lol:

Sqall - 2012-08-27, 13:28

Koło leży i czeka niestety. Chłodnica w sklepie kosztowała mnie dokładnie 140pln ale na allegro widzą po 80-100. Tą miałem na 2gi dzien i to tego konkretnie wykonana. Polecam bo fajnie pasuje jak sie dorobi mocowania jak u mnie + na gorze jeszcze obok korka zrobie mocowanie.

Dziś kupiłem sobie Bimarco C w rozsądnej cenie. Niby oklepane ale chciałem te fotele :)

marszal - 2012-08-27, 22:36

Kup sobie ruraki, bimarko trzeszczy, nie trzyma itd

a co do robirnia nowej fury to mnie tez zlapalo :)

Ponti89 - 2012-08-27, 23:23

wszystko sie kiedyś znudzi ;p
pzdr