To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
trabantowy.prohost.pl/ppl/gs/forum/

Projekty - [1.1] Janosikowóz

Sqall - 2012-01-25, 11:32

Zapewniam, że żadnego kąta nie zmienię. Przyłapie płaskownikiem go do przedniej belki aby nie zmienił pozycji nawet o mm.
TrabiVR6 - 2012-01-25, 12:42

Sqall, Dla pewności złap sobie też koniec wahacza gdzieś do budy zanim zdemontujesz stabilizator
Sqall - 2012-01-29, 22:09

29.01.2012
Wreszcie udało się jeden dzień konkretnie porobić przy trabie. Tak jak mówiłem, zacząłem ogarniać nowe sanki pod total glebe.

Niestety musiałem robić foto taboretem. Troche widać.

Jedna strona zrobiona. Sporo roboty ale jakoś idzie. Mocowanie wahacza bedzie ucięte na dole, oraz zrobione nowe dziury aby podnieść wahacz. Do tego dojdą wzocnienia tych mocowań oczywiście. O geometrie zawieszenia się nie boje bo wszystko przyłapałem na sztywno. Foto:

J.J. - 2012-01-30, 06:59

wydłuż mocowanie wahacza co byś mógł montować wahacz z polówki ;)
Maciek - 2012-01-30, 15:29

A nie minie mu się wtedy drążek stabilizatora z dziurą? Miałem w ręce wahacz z polo i zdaje się odległość od silentblocka do stabilizatora była taka sama.
A poza tym poleciałeś grubo :D Ja chyba sobie na razie odpuszczę, mam plan zalegalizować swapa i boję się że takie rzeźby to było by za wiele dla rzeczoznawcy :P

Sqall - 2012-01-30, 16:05

Tylko po co wahacz z polo zakładać? U mnie zostanie trabantowy. Po za tym nie chce za bardzo operować tym mocowaniem. Wole, żeby samochód jeździł prosto jak do tej pory :D

Maciek dobrze mówisz, rzeczoznawca mógłby sie lekko czepnąć ;)

J.J. - 2012-01-30, 16:53

ale, to nie problem, prosto dostapwać łąpę.
a od polo nowy wahacz kosztuje 70zł, a do Trabanta 240 ;)
a stabilizator da radę wcisnąć, jeden Trab tak u nas jeździ i nic mu tam nie dolegało.

Bross - 2012-01-30, 17:43

Za to porządna regeneracja wahacza z T1.1 z wymianą gum... 90zł od sztuki bez kombinacji.
Czasem lepiej zostać przy oryginale niż mieć problemów z rzeczoznawcą.
Dużo już po modził z sankami chyba starczy rzeźby.

Na co taka dziura w nadkolu :?: do pompy wody :?:
będziesz coś z tym "włazem" robił

Sqall - 2012-01-30, 20:30

Tą dziurę miałem od początku. Chyba do ustawiania rozrządu. Zaspawam ją.

Zastanawiam sie nad kolorami w komorze. Komora bedzie cała czerwona, duzo elementów chromowanych i teraz czy silnik i skrzynie w czarny/czerwony/kremowy? :|

Maciek - 2012-01-30, 21:02

Na pewno nie czarny. Osobiście bym zrobił na odwrót, komora jasna silnik+skrzynia czerwone.
Aren - 2012-01-30, 22:28

nie kombinuj z innymi kolorami komory, wyglada to motyla noga. maluj tak jak całą bude a nie kolorowanki. Klasycznie najlepiej, chrom tylko do poprawy wyglądu i estetyki
Sqall - 2012-01-31, 16:06

No własnie klasycznie to wszyscy myślą ze standard jest...

Chciałem dodać czerwony kolor na auto, tylko własnie nie wiem "jak". Zastanawiam sie nad komora oraz dachem w czerwony metalic. Silnik,skrzynie, zawieszenie, sanki czarny połysk w czarny + chromy na silniku.

Ewentualnie inna opcja to zostawić komore kremową a silnik i skrzynie dać czerwoną. Ale co wtedy z sankami i zawiasem?...

Sam już nie wiem. ANY IDEA?!

lisek - 2012-01-31, 16:33

sanki i komora na beżowo, a silnik skrzynia i reszta detali an czerwono plus dużo chromu w sumie ja taka kombinacje u siebie robię tylko zamiast czerwono będzie brązowo :d a czarnym kompletnie bym odpuścił
J.J. - 2012-01-31, 17:17

wózek, wahacze, półosie itd w korozji :}
Sqall - 2012-01-31, 22:21

daj pan spokoj.... :P
Aren - 2012-02-01, 09:48

AAAA auto ma byc czerwone :P

myslalem ze malujesz ja na czerwono a auto krem.

wszyscy co malowali komory w inny kolor teraz maluja w kolor auta. ;)

Ja proponuje wszystko na raz malowac, zawiecha czarna / kremowa, silnik skrzynia czarny polysk i chrom.

Nie kombinuj bo przekombinujesz ! :P

Sqall napisał/a:
No własnie klasycznie to wszyscy myślą ze standard jest...

no tak, szczegolnie u mnie widac ze standard..

gazniory beda sterczec ladnie, duzo chromu jak mowisz to bedzie extra !

btw znalazlem takie same felgi na wystawce jak ty masz ale w 13 ;P

Sqall - 2012-02-01, 11:05

Auto ma być dalej kremowe tylko drugi kolor ma dojść czerwony :P Co myślisz o aucie kremowym + dach czerwony + czerwony silnik i zawias? Sam już się nie mogę zdecydować :P Za duzo pomysłów :D

Masz foto tych felg? 7j czy więcej?

J.J. - 2012-02-01, 12:18

Taką kolorystykę poszukaj na fot z Zwickau 2006-2008, sam tak chciałem :}
nawet modelik taki zrobiłem :)
A podwozie jaki kolor?

Sqall - 2012-02-01, 13:36

Czarne. Jedynie zawias (wahacze, mcphersony, sanki, stabilizator) będą malowane.

Gdzie znajde jakąś galerie J.J?

Aren - 2012-02-01, 21:09

J.J., juz nie przesadzaj :P

Sqall napisał/a:
Co myślisz o aucie kremowym + dach czerwony + czerwony silnik i zawias?

kremowy + czerwony jest juz chyba na 325642736 trabantach :roll:

no nie wiem, rob jak uwazasz, moim zdaniem komora tylko w kolor auta

jak dasz inny - omijam temat :lol: :D

Ponti89 - 2012-02-02, 00:13

Na pewno kwadraty w chrom :P bo w kolorze jak są to sie zlewa to jakoś wszystko :p
daszek moze jakis szary albo grafit?
pzdr

Zdunsky - 2012-02-02, 01:39

Ponti ty miałeś czerwony silnik w swoim conie?
Ponti89 - 2012-02-02, 11:57

No nadal jest :)
pzdr

lisek - 2012-05-06, 11:45

i jak tam Sqall jest jakiś progres, będziesz całego jeszcze raz z wierzchu malował
Sqall - 2012-05-14, 21:59

Siemano, dawno nic nie pisałem jednak w ogole nie mam czasu. Kilka godzin na 2tygodnie przy trabie :(

Plany? Cholera wie, po prostu robić co głowa wymyśla :D Tak na serio to jestem na etapie wykańczania sanek. Zostało oczywiscie mega dużo tematów np. łożyska przod do zmiany/ podtoczyc piasty, pneumat, rozporka, klatka, wnetrze, malowanie, chrom czesci przy silniku...... i tak długo jeszcze.

Ogolnie nie mam zamiaru już robić kolejnych poprawek przy trabie. Robie teraz to co od zawsze chciałem mieć w 100% :)

Nowości:
Usunięte 2wyjscia w rury wody - idzie do chromu.
Powiększone kanały dolotowe. Głównie aby ładnie podpasować pod kolektor. Aktualnie bym problem z przepływem mieszanki.
Głowica po planowaniu oraz wymianie uszczelniaczy.
Sanki prawie skończone.
Podniesione mocowanie wahacza + przewiercone dziury.
Zostało podciąc lekko w miejscu pompy i dorobić ładną miskę ;)

Foto:

Jak coś niejasne to pytajcie, nie chce mi sie dluższego posta pisac :P

POZDRO!

No i gleba jak w 601 zawitała do 1.1 ;)