(S)GermanStyle.pl
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Zrób swojego Trabanta! Wartburgi - konkretnie i z zajawką

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Skrzynia 5
Autor Wiadomość
*mlody* 

DDR: Trabi 1.1
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 55
Skąd: Brodnica
Wysłany: 2011-03-31, 17:52   [1.1] Skrzynia 5

Czy pasuje bez przeróbek skrzynia 5 biegowa z polo? Albo czy trudno ją założyć bo mam znajomego mechanika ale kosi jak za zboże. Trochę wiedzy na temat motoryzacji posiadam razem z starszym bratem więc chcielibyśmy to zrobić sami. Albo z czego można dopasować bo mi się sypie powoli. nie wchodzi 2 i 4 i podobno jest jakaś tulejka wyrobiona taka aluminiowa dlatego nie wchodzi.

PozDDRawiam
_________________
szurając brzuchem po asfalcie:)
Ostatnio zmieniony przez J.J. 2011-12-17, 01:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
TrabiVR6 


DDR: VR6
Pomógł: 1 raz
Wiek: 39
Dołączył: 03 Paź 2007
Posty: 232
Skąd: Głowno
Wysłany: 2011-03-31, 21:04   

*mlody* napisał/a:
Czy pasuje bez przeróbek skrzynia 5 biegowa z polo?


Nie

*mlody* napisał/a:
Albo czy trudno ją założyć bo mam znajomego mechanika ale kosi jak za zboże.


Jak jest dobry to daj mu szkrzynke od polo i niech założy :D

Jak masz 1.1 to V bieg to poroniony pomysł :-P
_________________

 
 
 
Kula 
kawał skur*ysyna

DDR: szczur 72"
Wiek: 32
Dołączył: 07 Mar 2007
Posty: 375
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2011-04-01, 02:02   

czy ja wiem czy poroniony? bRq miał w 2f-ie bodajże 1.0 ze skrzynią 5 biegową i jakoś to jeździło, a to przecież "bliźniacze" silniki.
 
 
 
Sqall 


DDR: Janosikowóz
Pomógł: 1 raz
Wiek: 30
Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 901
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wysłany: 2011-04-01, 08:33   

Może i bliźniacze ale 2f trochę mocniejszy niż zwykłe trabantowe 1.1.

Młody, nie baw się w skrzynie 5 bo wpadniesz w niezłe gówno i zmienisz pół auta żeby ją podpasować :P
 
 
 
Zdunsky 


DDR: 1.1
Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 238
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-01, 16:02   

Squal ma racje.
_________________
Jedzie dorożka, dzwonek dzwoni zgadnij panie ile koni.
 
 
 
*mlody* 

DDR: Trabi 1.1
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 55
Skąd: Brodnica
Wysłany: 2011-04-01, 18:28   

A macie może skrzynie trabantowską?:D
_________________
szurając brzuchem po asfalcie:)
 
 
 
tomekstrojny 

DDR: 1.1 Trab
Dołączył: 21 Gru 2009
Posty: 22
Skąd: Staszów
Wysłany: 2011-04-01, 23:22   

*mlody* napisał/a:
A macie może skrzynie trabantowską?:D


Ja mam skrzynie do polo jak coś to pisz na pw, dokładnie czego potrzebujesz :D
 
 
 
bRq 
Trampolina.info


DDR: Trampolina.info
Wiek: 36
Dołączył: 21 Lis 2006
Posty: 1331
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2011-04-02, 15:44   

Kula napisał/a:
czy ja wiem czy poroniony? bRq miał w 2f-ie bodajże 1.0 ze skrzynią 5 biegową i jakoś to jeździło, a to przecież "bliźniacze" silniki.


Szczegolnie zamulone na gazie jest mocniejsze, a no i jeszcze troche ciezsza buda. Ja polecam skrzynie 5 do 1.1. Kto nie jezdzil ten bedzie odradzal :P
_________________
www.Trampolina.info
 
 
 
Maciek 


DDR: 1.1
Wiek: 34
Dołączył: 05 Sie 2007
Posty: 231
Skąd: Bielsko biała
Wysłany: 2011-04-03, 15:08   

Jeszcze nikt nie wpomniał o skrzyni felicja 1.3+flansza z 1.6
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=RuqBvK2uKZ4
 
 
 
*mlody* 

DDR: Trabi 1.1
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 55
Skąd: Brodnica
Wysłany: 2011-04-03, 21:38   

http://img16.imageshack.us/i/70385462.jpg/ To co zaznaczone jest podobno zepsute/wyrobione. Jak to się nazywa i jak to wymienić?. Pytanie z ciekawości. W jaki sposób mogło się to wyrobić/zepsuć?

PozDDRawiam:-)
_________________
szurając brzuchem po asfalcie:)
 
 
 
Sqall 


DDR: Janosikowóz
Pomógł: 1 raz
Wiek: 30
Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 901
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wysłany: 2011-04-04, 09:47   

Ale syf pod maska... Jest to po prostu wybierak. Jak chcesz to podeśle jakieś schemty skrzyni. Może Ci pomogą.
 
 
 
*mlody* 

DDR: Trabi 1.1
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 55
Skąd: Brodnica
Wysłany: 2011-04-04, 11:26   

z checia schematy sie zawsze przydadza. syf jest ale bedze troche wolniejszego to silnik wyrzucam remontuje. komore maluje i chce spolerowac skrzynie:-))
_________________
szurając brzuchem po asfalcie:)
 
 
 
Sqall 


DDR: Janosikowóz
Pomógł: 1 raz
Wiek: 30
Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 901
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wysłany: 2011-04-04, 11:30   

Poler skrzyni? Daj spokój... zajebiesz się. Schemty podeśle później, jak tylko wrócę do domu. Co do komory to wystarczy lekki clean i ogarnięcie wszystkiego, żeby ładnie i estetycznie było :)
 
 
 
*mlody* 

DDR: Trabi 1.1
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 55
Skąd: Brodnica
Wysłany: 2011-04-04, 13:10   

bedzie wszystko robione. doradzicie mi jak ten wybierak wymienic i gdzie go dostac?(koszt mniej wiecej tez) :]
_________________
szurając brzuchem po asfalcie:)
 
 
 
TrabiVR6 


DDR: VR6
Pomógł: 1 raz
Wiek: 39
Dołączył: 03 Paź 2007
Posty: 232
Skąd: Głowno
Wysłany: 2011-04-04, 20:25   

Mozna tego tez zregenerować w ostatecznosci
_________________

 
 
 
*mlody* 

DDR: Trabi 1.1
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 55
Skąd: Brodnica
Wysłany: 2011-04-04, 21:18   

A jeśli nie regenerować to gdzie dostać?
_________________
szurając brzuchem po asfalcie:)
 
 
 
Maciek 


DDR: 1.1
Wiek: 34
Dołączył: 05 Sie 2007
Posty: 231
Skąd: Bielsko biała
Wysłany: 2011-04-06, 17:27   

O nowym zapomnij. Nawet nie można dostać wszystkich plastikowych elementów które tam są. Zregeneruj ten co masz, ew szukaj używki bez luzów. Poza tym takie gadanie nie ma sensu dopóki nie wczołgasz się pod auto i nie zobaczysz jak to działa i co jest zjeb**e.
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=RuqBvK2uKZ4
 
 
 
*mlody* 

DDR: Trabi 1.1
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 55
Skąd: Brodnica
Wysłany: 2011-04-06, 22:41   

próbowałem to odkręcić ale mało miejsca tam jest. Muszę to ogarnąć w przyszłym tygodniu jak będę miał wolne od szkoły.
_________________
szurając brzuchem po asfalcie:)
 
 
 
wrocek 

DDR: Trabant 1.1
Wiek: 33
Dołączył: 31 Lip 2010
Posty: 75
Skąd: Brodnica
Wysłany: 2011-04-20, 21:36   

Możecie powiedzieć coś więcej o tej skrzyni od feli?
_________________
Wrocek
 
 
 
*mlody* 

DDR: Trabi 1.1
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 55
Skąd: Brodnica
Wysłany: 2011-04-21, 13:22   

Skrzynia zrobiona, co się okazało to przerdzewiały uchwyt od drążka zmiany biegów i dlatego nie wchodziły.:)
_________________
szurając brzuchem po asfalcie:)
 
 
 
Ponti89 


DDR: 2.0 16V.....601 look
Wiek: 32
Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 160
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2011-04-21, 17:24   

Własnie :) może ktoś coś więcej przybliżyć na temat tej skrzyni ze Skody "5" ?? bo mam mozliwosc zanabycia takiej z silnika 1,3 :) ale jak tak patrze na nią to jedna poduszka od skrzyni jest w innym miejscu niz ta w trabantowej :) w Trabancie jest od dołu a w felicji od góry ;) no i czy otwory mocujące od skrzyni pasują do tych od silnika Polo ? czy jakąs flansze tez trzeba ogarniać ;>??

pzdr

EDIT: A sorka Maciek napisał ze potrzebna jest flansza z 1.6 ;) ale flansza z 1.6 od czego ? od Skody 1.6 rozumiem ;>? I to niby łatwiej jest wsadzić ją niż skrzynie z VW Polo "5" ;D?
_________________

 
 
 
bRq 
Trampolina.info


DDR: Trampolina.info
Wiek: 36
Dołączył: 21 Lis 2006
Posty: 1331
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2011-04-21, 18:26   

Skoda 1.6 - Felicja. Silnik o oznaczeniu AEE.
_________________
www.Trampolina.info
 
 
 
Maciek 


DDR: 1.1
Wiek: 34
Dołączył: 05 Sie 2007
Posty: 231
Skąd: Bielsko biała
Wysłany: 2011-04-21, 19:03   

Mam przyjemność jeździć Felicją 1.3 (silnik skoda) z skrzynia 5 i polecam gorąco do trabanta. 5 biegu używam dopiero od ok 70-80 km/h czyli dokładnie tam gdzie go brakuje w trabancie. Skrzynia z 1.6 ma przełożenie główne 3.83 a z 1.3 4.16. I był jeszcze 1.9d z przełożeniem 3.35.
Jest więc opcja ożenić skrzynie z 1.3 za pomocą flanszy z 1.9d z silnikiem 1.8-2.0 (duży blok)
I nie wiem czy łatwiej. Albo przerabiasz półosie od VW albo szukasz flanszy od skody. Mocowania robisz tak czy siak nowe.
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=RuqBvK2uKZ4
Ostatnio zmieniony przez Maciek 2011-04-22, 14:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Ponti89 


DDR: 2.0 16V.....601 look
Wiek: 32
Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 160
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2011-04-21, 22:29   

Aha no to dzięki :) juz z grubsza wiem co i jak :)

pzdr
_________________

 
 
 
niebieskidemon 

DDR: nie
Wiek: 33
Dołączył: 14 Cze 2012
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-20, 16:15   

dobra to i ja się udzielę:

1. mam na zbyciu dwie skrzynie (5) z vw (nie ma zamiary ich przekładać :P)
2. szukam powoli skrzyni (5)z felicij ale jak z flanszą czy ktoś ma rys. tech. tego ustrojstwa jak ze sprzęgłem zostaje trabantowe czy skodowskie ????
3. czy ktoś wsadził realnie skrzynię 5 ze skody ??
_________________
www.facebook.com/Garaz69
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12