To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
trabantowy.prohost.pl/ppl/gs/forum/

hape - Co dziś zrobiłeś przy swoim Trabancie ?

Sqall - 2013-12-23, 18:57

Drewno = kupa

Czy Twoja deska była szpachlowana?

pingor - 2013-12-23, 21:00

Drewno zniknie - pisałem w moim temacie ;)

Po świętach kupie farbę i usunę ten drewniany bubel...

Deska będzie nowa - bo od drgań mi ta popękała (na spawach), była tylko szpachlowana i to był błąd... dlatego się tak pofalowała. Ale mam już nową koncepcję więc się tym zbytnio nie przejmuje bo ta deska wylatuje. Teraz położę jeszcze włókno szklane bo będę zmieniał lekko kształt deski i będzie trochę spawów.

Bross - 2013-12-29, 19:27

Nieco przerobiłem zbiorniczek do spryskiwaczy, bo poprzedni - "Worek" komuś dałem...

Szukam mocowania do tego zbiorniczka ,bo moje gdzieś zaginèło na tle kilku przeprowadzek między województwami.

Przemas601 - 2013-12-29, 20:35

Ja położyłem traba na boku,żeby zrobić wydech 2w1,dołożyć podłużnice łączące jaskółkę ze wzmocnieniem pod fotelami,wypiaskować ogniska korozji,wypiaskować i zakonserwować bak i zrobić nowe mocowanie pompy i filtra paliwa. Jutro piaskowanie.
pingor - 2013-12-30, 22:17

Przymiarka tarczy zrobiona ;) czas dzialac // wiecej info w moim temacie
KamiL_ON - 2013-12-30, 23:44

A ja tuż po świętach wyprowadziłem się w 100% z dobytkiem Trabantowym z Bydgoszczy. Garaż zaorany, zbędne części na złomie, cenniejsze kąski przyjechały do Wawy...

Teraz remont mieszkania,
w Lutym i Marcu remont Traba...
a kwiecień... na przegląd i w drogę :-)

Przy okazji, tym co mają Cierpliwość i Zapał Życzę aby ten nadchodzący Nowy Rok, był jeszcze lepszy od tego co się jutro skończy...

Tym co nie mają Cierpliwości i Zapału Życzę aby w końcu pojawiły się te dwie cechy.... :-)

PozDDRawiam
KamiL_ON

Sqall - 2013-12-31, 00:47

Kamil_on jak cos to mieszkam 40km od Warszawy i dysponuje spoko zapleczem technicznym. Jak byś potrzebował coś ogarnąc to wal smiało!

Pingor, wrzucaj do swojego tematu postepy a nie tutaj :)

Bross - 2014-01-07, 16:06

Dziś do mojego pistoletu zakupiłem mały filtr odwadniający i szybko złączkę do tego.

Powoli się szykuję :D

lisek - 2014-01-10, 11:47

hehe mam taką sama padlinę (pistolet)
Przemas601 - 2014-01-14, 21:36

Dzisiaj skończyłem spawać dodatkowe podłużnice i zakonserwowałem podłogę. Narysowałem też ramkę do atrapy starego typu z siatką i zaczynam się przymierzać do air.
J.J. - 2014-01-15, 14:45

a ja czekam na skórę i lecimy z tapicerką :)
Leoadko - 2014-01-15, 19:40

A ja lecę z felami. Trochę.

J.J. - 2014-01-15, 20:44

dziś dodatkowo zrobiłem miejsce w warsztacie na regał i wywaliłem mase rzeczy :)
jeśli ktoś lubi zbierać graty to na starość będzie miał problem :D

Przemas601 - 2014-01-16, 21:59

dzisiaj przyszły nowe amory na tył plus bałwanki do air i zrobiłem rysunki okuć. Jutro zaczynam toczyć elementy do tylnego zawiasu na powietrze. No i zamówiłem zestaw od toledo do motania tarcz z tyłu.
Bross - 2014-01-26, 13:30

Znalazłem chwile i przesmarowałem jakimś czerwonym podobno dobrym smarem wszystkie elementy ruchome w drzwiach, klamki, zamki siłowniki... nie omijając prowadnic podnośnika szyby z tym całym czymś co lubi zgnić.
Korzystając z Ciepłej hali przy okazji przesmarowałem biegi (wewnątrz - ta kólka z blokadą) i takie tam. Póki śniegu i ciaplyjty niema.

W nocy jakoś zasnąć nie umiałem to uszyłem kieszenie do boczków drzwi do Violeta bo wcześniejsza ich wersja była do bani. Teraz mają gumkę i wyglądają dobrze.

Do Pomarańczy zakupiłem nowy zbiornik z AVO.
Zbiornik mam zamiar umieścić w bagażniku w rozsądny sposób, uprzednio robiąc jakiś stojak co by nie było jak z poprzednim zbiornikiem i pustym bagażnikiem :D

Zapomniał bym, kupiłem jeszcze zestaw uszczelnień do Bordowego bo coś zaczął silnik cieknąć...

Póki co zastanawiam jaką kupić skórę na podsufitkę - pikowaną czy gładką beżową.
Może wziąć więcej i zrobić jeszcze z tego ładne pikowane wygłuszenie pod maską ??
W sumie zabieram się za te podsufitkę jak sójka za morze.

J.J. - 2014-01-29, 12:38

i już jest wszystko.
coś mi się przestaje podobać ;4

dzikU - 2014-01-30, 22:18

adaptery pod 4x hamulce tarczowe gotowe
teraz zbieranie reszty gratów

Bross - 2014-02-01, 15:45

Nareszcie dotarł Nowy bak z AVO Simson.. ,bak oczywiście będzie w bagażniku w Pomarańczy.

We Fiolecie podczas oględzin z kanału stwierdziłem ,że zużyła się tylna łapa skrzyni biegów ,więc po 4 godzinach walki z Ogromną skrzynią wymieniłem tuleje i wzmocniłem łapę oraz zlikwidowałem luzy na wybieraku z Golfa 3 bo zrobił się luz i biegi coś ciul@to wchodziły.
Przy okazji przesmarowałem wszystko. Teraz biegi wchodzę jak należy :D i dość precyzyjnie i lekko.

Po za tym załatwiłem dobrą szybę przednią do cherry bo tamta jest cała pordzewiała. (źle zabezpieczona szyba na regale podczas prac blacharskich...)

Przypomniało mi siè ,że szukałem mocowania do zbiorniczka spryskiwaczy i wkońcu zrobiłem nowe.
Jak znajde oryginał to podmieniè.

J.J. - 2014-02-02, 17:45

Zrobiłem miejsce przy trabie. W końcu jest dużo miejsca.
przygotowuje do malowania parę rzeczy ( malował ktoś z Was pompę hamulcową piecowo? )
przygotowana rura wydechowa do przerobienia pod stary wieszak.
częściowo umyte z fluidolu miejsca klejeń
dorwałem fajne blaszki trzymające podsufitkę
ogarnąłem kable akumulatorowe

przymierzam się do odpalenia, bo chyba brakuje mi tego dźwięku :E

Przemas601 - 2014-02-13, 20:08

Dzisiaj powiesiłem ocynkowany zbiornik paliwa,zrobiłem mocowanie filtra pod autem,przeniosłem korektor i zmieniłem przewody hamulcowe. Ogarnąłem tylny wieszak wydechu,pospawałem portki i przymierzyłem się do wstawienia plecionki. Jutro chciał bym skończyć akcję wydech i powiesić pompę paliwa pod samochodem. W weekend wolne,a od poniedziałku ruszam z zawiasem na powietrze.
Bross - 2014-02-14, 21:26

Ja tam ogarnąłem parę tajli po piaskowaniu...
:D

Przemas601 - 2014-02-14, 22:33

Ja dzisiaj skończyłem wydech na gotowo, przyspawałem okucia air do tylnych amortyzatorów. Już nie mogę się doczekać kiedy stanę za tokarką ;)

[ Dodano: 2014-02-19, 21:58 ]
Skończyłem układ paliwa,założyłem pompę, filtr i wszystko podłączyłem. Poduszki na tył zakute na gotowo. Jutro chcę podmalować przedni pas i po prawie trzech miesiącach leżenia na kołyskach postawić traba na kołach i sprawdzić jak chodzi tylny zawias.

J.J. - 2014-02-19, 22:16

czekam na jakiś filmik :)
ja jako tako ogarnąłem hamulce.
problem mam z kilkoma gumkami bo są twarde jak uj przy fajnej dziewczynie.
tapicerka się już kroi.
naklejki na deskę, komorę, pasy też się robią powoli :)

Bross - 2014-02-19, 22:16

Dziś udało się przewieść nowy projekt z szopy do większego garażu :D
Po ponad miesiącu ruszę (Coś zupełnie nowego.)

Leoadko - 2014-02-27, 23:06

Dzisiaj rozbiłem duży wojskowy namiot :D Wreszcie będę miał gdzie działać przy swoim projekcie. Jutro będę montował tam oświetlenie i prąd. Niedługo powinno coś ruszyć w temacie, choć plan zajęć na studiach jest niestety nieciekawy w przyszłym semestrze.