2T


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 

Poprzedni temat «» Następny temat
Trabant Dejmiena
Autor Wiadomość
emi 
Ein Trabant fahrer


Wiek: 37
Dołączyła: 01 Lut 2007
Posty: 1036
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2008-06-12, 11:32   Trabant Dejmiena

zakładam Ci Dejmien temat o Twoim Trabancie! :) czy jest on w kolorze piaskowym, jesli tak to podbiegłam dzis kawałek ulicą żeby ci pomachać jak stałeś na światłach na skrzyżowaniu Hetmańska- Tramwaj , ale się zrobiło zielone i odjechałeś. Jeśli to byłes Ty :)

wklej jakąś trabantową fotke :) jestem w Elblągu aktualnie, w piątek wieczorem Gregu pryejżdza swoim, możemy zrobic sobie mały spocik i się zapoznać przy okazji, bo nie mieliśmy jeszcze okazji :D co ty na to?

[ Dodano: 2008-06-12, 15:44 ]
przed chwilą rozmawiałam z Grzegorzem, stwierdził że Twój trab jest niebieski :) to jaki w końcu jest? :)
_________________
pędzę! ... Trabantem pełnych snów o Tobie!




 
 
 
dejmien 


Wiek: 32
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 463
Skąd: Elbląg / Gdańsk
Wysłany: 2008-06-12, 16:34   

sprawa wygląda tak że ja jestem w gdańsku, trampek się naprawiał w elblągu - jak chcesz go zobaczyć to stoi na parkingu na ulicy moniuszki (od strony skrzyżowania z królewiecką - przy sklepie spożywczym).
Jutro koło godziny 12 będę w e-gu sprawdzę czy wszystko jest już ok i wracam już trampem do gdańska, miesiąc stania mu wystarczy :P
no i jesli będzie wszystko ok to będę pierwszą osobą na świecie która naprawiła samochód przez telefon :P ja się dowiadywałem co i jak, dzwoniłem do ojca co ma zrobić, on robił i zdawał relacje, potem znowu myślenie coby jeszcze można zrobic skoro to nie pomaga i tak po godzinach wiszenia na telefonie trampek ponoć już działa, ale ojciec nie ma prawka więc jeszcze nie sprawdzony w mieście...

aha - jakby go nie było na parkingu to znaczy ze albo ukradli, albo wyparował, albo ojciec przejechał na podwórko i coś dłubie :P

zdjęcia są tu: http://dejmien.webd.pl/pliki/trampek/

jest jeszcze cień szans że zostanę trochę dłużej i będę wracał do gda w nocy

[ Dodano: 2008-06-12, 18:25 ]
daj znać czy pasowałoby ci jakieś ultrakrótkie spotkanko koło godzinki hmmm ok.14 np na parkingu na kościuszki (koło cmentarza)
no i najlepiej prześlij mi jakimś emesesem na 695172929 swoj nr, to jutro przedzwonię jak będę na miejscu i będę znał konkrety.
No i o której Greg ma być? bo ja w mniej prawdopodobnym wariancie bym jechał do gda tak koło 18-19...
 
 
 
emi 
Ein Trabant fahrer


Wiek: 37
Dołączyła: 01 Lut 2007
Posty: 1036
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2008-06-14, 08:04   

no juz po ptokach :P mieliśmy wczoraj poślizg i w elblągu zlądowaliśmy dopiero o 21 :) musimy odłożyć wieczorek zapoznawczy na inny termin, ale kom do ciebie sobie zapiszę :) a wyobraż sobie ulicą moniuszki od strony królewieckiej jechałam wczoraj z tatą ok 21 , i Traba nie było :) chodzi ci o ten parking koło sklepu spożywczego ? ale za chwilę wczesniej , na skrzyżowaniu koło Shella jechałeś Piłsudskiego w stronę robotniczej. :D jestes namierzony! heheheh :D ehhh jakie to nasze miasto małe.
_________________
pędzę! ... Trabantem pełnych snów o Tobie!




 
 
 
dejmien 


Wiek: 32
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 463
Skąd: Elbląg / Gdańsk
Wysłany: 2008-06-14, 08:30   

po wielu perypetiach właśnie koło 20:30 wyjeżdżałem z elbląga, jak już miałem wsiadać i jechać odkręcam paliwo i leje się na parking... pływak sie utopił... na szybkiego opróżniony, zalutowany, zalany klejem i jakoś dojechałem :P pewnie wjeżdżaliście inną stroną do e-ga i się minęliśmy, bo tak to byśmy się widzieli gdzieś po drodze - ja wyjeżdżałem mostem unijnym ;)
a tak wogole to do lipca już niedaleko, a w lipcu wracam do domku na dłużej :P
 
 
 
emi 
Ein Trabant fahrer


Wiek: 37
Dołączyła: 01 Lut 2007
Posty: 1036
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2008-06-14, 10:59   

a my wjeżdzaliśmy unijnym ale autem taty wiec nic specjalnego :P
_________________
pędzę! ... Trabantem pełnych snów o Tobie!




 
 
 
dejmien 


Wiek: 32
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 463
Skąd: Elbląg / Gdańsk
Wysłany: 2009-02-25, 18:15   

J. narzekał, że nic się niedzieje w tym dziale więc coś nabazgram ;-)
Jako, że wczoraj minął rok odkąd kupiłem traba i wczoraj udało mi się skończyć 'prezent rocznicowy' czyli obrotek własnej konstrukcji to się tu pochwalę:
Wykonany poniekąd jako projekt z mikrokontrolerów na PG wykonany w całości przeze mnie (poza puszką od ekonomizera ;-) ) w domowym zaciszu (projekt, obliczenia, symulacje, projekt płytek, wytrawianie, lutowanie, montowanie, oprogramowanie mikrokontrolera, testowanie itd...).
Miał wyglądem pasować do traba, więc wzorowałem się na ekonomizerze (nigdy nie widziałem jak działa obrotomierz IFA, ani nawet jak wygląda, więc pewnie nie jest całkiem podobny, ale wg mnie lepiej będzie pasował niż przerabiany z jakiegoś innego auta czy jakiś bajerancki 'tjuningowy' z allegro). Żeby nie być gołosłownym to dodam parę fotek:

Kompletny zestaw elementów:

Złożone bebechy:

Efekt końcowy:

A tak się świeci:
 
 
 
Greg 


Wiek: 40
Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 1424
Skąd: Kmiecin (Łęczyce
Wysłany: 2009-02-25, 18:29   

Sprytne urządzenie. Ode mnie 10 punktów.
_________________
Szanuj zieleń.
 
 
 
Qbs 
Kostek

Wiek: 35
Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 42
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-02-25, 19:32   

a to nei jest tak ze przerobiles obrotomierz na obrotomierz? bo ta tarcza taka jak w moim obrotku trabantowym :/ tylko sposob zapalania diod bardziej sensownym. mnie np wkurza ze sie zapalaja w oryginalnym tylko po jednej diodzie.
_________________
 
 
 
J.J. 


Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 3609
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-02-25, 19:47   

dokładnie jak qbs pisze.
przerobiles chyba obrotomierz ;)
 
 
 
dejmien 


Wiek: 32
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 463
Skąd: Elbląg / Gdańsk
Wysłany: 2009-02-25, 20:21   

nie przerobiłem, bo nigdy nie miałem w ręku żadnego obrotomierza trabantowego, wzorowałem się tylko na ekonomizerze ;-) (kolory diod na podstawie wykresu momentu i mocy silnika dobrałem)
tarcza jest zrobiona w fotoszopie, wydrukowana na kartce i podklejona plastikowym blistrem.
Projekt:

wykonanie:

najwięcej się naszukałem jak niemcy piszą na obrotomierzach (odpowiednik polskiego obr./min, i amerykańskiego RPM i wygooglałem że piszą właśnie '1/min x1000')

edit: znalazłem zdjęcie oryginalnego, rzeczywiście podobne (ale w sumie to bardzo dobrze ;-) )


A co do sposobu zapalania to własnie się zastanawiałem czy zrobić jedną diodę świecącą, ale ostatecznie padło że zapalają się kolejne (tak jak w ekonomizerze), zresztą zawsze można zmienić - kwestia przerobienia kawałka programu i przeprogramowania procka :-P
 
 
 
Ksycior 

Wiek: 38
Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 206
Skąd: Skrwilno/Gdańsk
Wysłany: 2009-02-25, 21:25   

ot popatrza jaki szprytny:) ja mam oryginalny wkomponowany w puche po ekonomizerze ino raz działa i nie działa.... no i świeci pierwsza i ostatnia dioda zawsze.
 
 
 
J.J. 


Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 3609
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-02-25, 22:05   

pierwsza i ostatnia swieci sie zawsze. u adasia zauwazylem, ze na platynkach wariowal a na ebzie spoko bzyka
 
 
 
Ksycior 

Wiek: 38
Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 206
Skąd: Skrwilno/Gdańsk
Wysłany: 2009-02-25, 22:07   

jo jo, ja mam coś z przewodami bo jak pomerdam to działa..:)
 
 
 
Qbs 
Kostek

Wiek: 35
Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 42
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-02-26, 00:14   

ja mialem dwa i jeden chyba komus z was sprzedalem nie?
_________________
 
 
 
Ksycior 

Wiek: 38
Dołączył: 31 Sty 2007
Posty: 206
Skąd: Skrwilno/Gdańsk
Wysłany: 2009-02-26, 17:07   

mi na pewno nie;)
 
 
 
J.J. 


Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 3609
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-02-26, 17:51   

nam tez nie bo kupilismy za 1o? zł :)
 
 
 
iks 
hokus pokus


Wiek: 35
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 431
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-02-26, 19:40   

zgadza się :) ze złomowca razem z innymi pierdołami...

dejmien mądra głowa, teraz wymyśl aparat zapłonowy :D
_________________
jah bless!
 
 
 
dejmien 


Wiek: 32
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 463
Skąd: Elbląg / Gdańsk
Wysłany: 2010-03-12, 20:06   

J. napisał/a:
pierwsza i ostatnia swieci sie zawsze. u adasia zauwazylem, ze na platynkach wariowal a na ebzie spoko bzyka

ja swojego dostosowałem też do zapłonu mechanicznego - nie było tylko okazji przetestować

trochę odgrzeję stary temat - mianowicie w innym temacie został przywołany mój obrotomierz, a ja w zasadzie od pół roku myślę czy nie wykonać partii (powiedzmy ok.20szt żeby już samemu nie dłubać płytek tylko zlecić to firmie, a przymniejszych ilościach się nie opłaca) tylko nie wiem czy znaleźliby się chętni.

Pierwszym problemem było to, że ten procesor na którym to zrobiłem kosztował wówczas 7,5 a obecnie 20zł, ale już obczaiłem inny - za 8zł obecnie (to poza diodami jest najcenniejszy element układanki)

a teraz tak bardzo, bardzo wstępnie zapytuję czy ktoś byłby w ogóle zainteresowany zakupem takiego urządzenia za powiedzmy ~30-40zł (byłaby to gotowa, zmontowana elektronika - przystosowana idealnie do puszki ekonomizera, ale puszka nie dołączona w zestawie - poprostu nie skołuję tylu puszek raczej :-P i każdy sam by musiał sobie załatwić puchę, oraz nie wiem jak z tarczą - wykonanie tej było dość żmudne, ale z tego co się kiedyś orientowałem są firmy które przy większych ilościach są w stanie za ~10zł wyciąć kształt z blachy i proszkowo nanieść nadruk)
 
 
 
billbo-luke 


Dołączył: 02 Lut 2007
Posty: 198
Skąd: 3City
Wysłany: 2010-03-12, 20:46   

Jak już pisałem, propozycja niezła, będę chętny na takowe urządzenie, jakby doszło do skutku :-) Zdecydowanie to lepszy plan niż np. https://ssl.allegro.pl/item950942878_obrotomierz_do_kazdego_pojazdu.html ;-)
 
 
 
dejmien 


Wiek: 32
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 463
Skąd: Elbląg / Gdańsk
Wysłany: 2013-03-25, 23:28   

jako że zjawiłem się po długim czasie to i foty Traba czas zaktualizować.
Stoi (a w zasadzie wisi) od dłuższego czasu z rozebranym tyłem:





po dłuższym postoju wdała się niestety pleśń - została już usunięta, ale tak to wyglądąło:


na zdjęciach są jeszcze wahacze przed czyszczeniem i lakierowaniem - obecnie są lśniąco czarne, zaktualizuje niedługo.
Dorzucę też wyspawane okolice lewego nadkola i mocowania lewego tylnego wahacza.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10