ciÂśnienie w oponach i olej |
Autor |
Wiadomość |
lodi17
Gość
|
Wysłany: 2011-04-16, 13:13
|
|
|
Witam! Jaki olej wlaĂŚ do mojego trabanta?nie wiem jaki wczeÂśniej byÂł lany. To jest trabant 1.1 Mam teÂż pytanie jakie powinno byĂŚ ciÂśnienie w oponach 13/145/80? |
|
|
|
 |
Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
|
Wysłany: 2011-04-16, 20:26
|
|
|
Je¿eli absolutnie nie znasz historii auta, to najbezpieczniej jest nalaÌ olej mineralny w miarê dobrej jakoœci. Te auta opuszcza³y fabrykê na oleju mineralnym i naprawdê nieliczni dokonywali wymiany na syntetyk, chocia¿by z racji ró¿nicy cen miêdzy mineralnym i syntetykiem w tamtych czasach. Wszak nie krezusi kupowali trabanta 1,1 :) Jest wiêc wielce prawdopodobne, ¿e i Twoja polówka jeŸdzi³a na mineralnym i zalanie go teraz syntetykiem to by³by przerost formy na treœci¹, nie mówi¹c o tym, ¿e mo¿e przynieœÌ wiêcej szkód jak po¿ytku. Z racji du¿ej zawartoœci dodatków myj¹cych w oleju syntetycznym istnieje niebezpieczeùstwo wyp³ukania nagarów i osadów, co skutkowaÌ mo¿e rozszczelnieniem silnika i nawet spadkiem mocy. Producent zaleca klasê lepkoœci 20W/40 lub 20W/50. Jak nalejesz 10W/40 tez bêdzie dobrze. Reasumuj¹c: ka¿dy dzisiejszy olej mineralny jest dobry do trabanta 1,1, byle klasa lepkoœci by³a odpowiednia
Cisnienie w ogumieniu: 1,5 bara, przy pe³nym obci¹¿eniu ty³ 1,7 bara (Lim), 1,8 bar (Uni) |
|
|
|
 |
lodi17
Gość
|
Wysłany: 2011-04-16, 21:02
|
|
|
SHELL HELIX SUPER 15W40
czy taki olej bĂŞdzie dobry?czy w trabancie jest problem wymieniĂŚ samemu olej? |
|
|
|
 |
Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
|
Wysłany: 2011-04-16, 21:42
|
|
|
olej ok, wymienisz sam bez problemu, potrzebujesz jeszcze filter oleju. Wymieniaj na nagrzanym silniku, olej lepiej spÂłynie |
|
|
|
 |
lodi17
Gość
|
Wysłany: 2011-04-17, 20:14
|
|
|
A ciÂśnienie w oponach to takie niskie?byÂłem dziÂś na kompresorze to na zmianie felg nabili mi 2. I mĂłwiÂł Âżeby zawsze 2 nabijaĂŚ bo to wysoki profil opony |
|
|
|
 |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-04-21, 20:51
|
|
|
ZauwaÂż Âże Trabant jest o wiele lÂżejszym samochodem niÂż kaÂżdy inny, skÂąd jakiÂś tam czÂłek z auto stacji miaÂł wiedzieĂŚ takie rzeczy. Standardowo nabija 2 atmosfery i tyle ;] |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-04-22, 13:09
|
|
|
I mĂłwiÂł Âżeby zawsze 2 nabijaĂŚ bo to wysoki profil opony
- jak wysoki profil opony , tym bardziej mniejsze ciÂśnienie. Pan "pompowacz" chyba o tym nie wiedziaÂł :) |
|
|
|
 |
|