Nie odpala 1.1 |
Autor |
Wiadomość |
Johnki
Gość
|
Wysłany: 2008-09-29, 11:32
|
|
|
Witam.malo sie znam na mechanice a tym bardziej na elektryce dlatego prosze o pomoc. Trabancik smigal do czasu kiedy padl w nim rozrusznik. Niestety od jakiegos czasu (ok 3 tyg) musial stac. Udalo mi sie znalezc w zajebistym stanie rozrusznik. pare dni temu wymienilem rozrusznik,naladowalem akumulator i ucieszony odpalam traba... a tu co? G****. nie odpala. jest prad,rozrusznik kreci ale nie odpala. PrĂłbowaÂłem na zaciÂąg i tez nie odpala(jak muszczalem sprzegÂło to kontrolki gasly i wygladalo jak by trabi chodzil ale jak wciskalem sprzeglo to kontrolki sie zapalaly). swiece sprawdzane.z gory dzieki za pomoc |
|
|
|
 |
g-olab
Gość
|
Wysłany: 2008-09-29, 12:19
|
|
|
a iskra jest:> ?? |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-09-29, 12:27
|
|
|
MiaÂłem to samo, odpaliÂł dopiero na zaciÂąg na gazie. WiĂŞc to pewnie coÂś z paliwem. |
|
|
|
 |
Johnki
Gość
|
Wysłany: 2008-09-29, 12:31
|
|
|
brak iskry. ale powiedz mi Eagle.. teraz odpala??co ztym zrobiles?? ja mam tylko benzyne, nie mam instalacji gazowej |
|
|
|
 |
Grzegorz B.(bolek)Katowic
Gość
|
Wysłany: 2008-09-29, 15:55
|
|
|
sprawdz tÂą wtyczkĂŞ przy aparacie zapÂłonowym,z trzema kabelkami,moze jeden z nich siĂŞ uÂłamaÂł i dlatego nie masz iskry... |
|
|
|
 |
g-olab
Gość
|
Wysłany: 2008-09-29, 17:15
|
|
|
Szukaj gdzie iskra sie gubi, czyli sprawdz czy w ogole wychodzi z cewki jak wychodzi z cewki to sprawdz kopulke(moze jest brudna od pylu weglowego, jezeli tak wyczysc jakims rozpuszczalnikiem) i palec rozdzielacza(moze sie juz skonczyl, moze go przeczyscic lub wymienic na nowy koszt 5 zloty), i jak kolega mowi kable na aparacie zaplonowym(jak sa zlamane lub odlaczone nie ma mowy o jezdzie, kilka razy mi samochod z tego powodu odmawial posluszenstwa) :)
P.S jak nie wychodzi iskra z cewki to sie odezwij to cos sie wymysli :) |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-09-29, 18:39
|
|
|
A... nie, jakby nie byÂło iskry to by na gazie u mnie nie odpaliÂł, wiĂŞc to inny przypadek. Koledzy wyÂżej dobrze Ci radzÂą ;] |
|
|
|
 |
Bartosz S.
Gość
|
Wysłany: 2008-09-30, 10:02
|
|
|
Odlacz kabel idacy od rozrusznika do kondensatora przy cewce. Mi kiedys przekaznik rozrusznika powodowal zwarcie na tym kablu i nie bylo iskry. potem sie spalil... :D
Pozdr |
|
|
|
 |
Kriss
Gość
|
Wysłany: 2008-10-01, 08:19
|
|
|
Ja miaÂłem inny fikoÂłek z brakiem iskry. OkazaÂło siĂŞ, Âże skumulowaÂły siĂŞ dwie rzeczy:
1. Palec w kopuÂłce siĂŞ skoĂączyÂł ale wymieniÂłem kompletem kopuÂłka + palec
2. PrzewĂłd WN od cewki do kopuÂłki byÂł uszkodzony chodz wizulanie wyglÂądaÂł cacy.
Pierwsza zasadnicza rzecz to weŸ jeden z przewodów ze œwiec¹ i zamontuj na cewke a œwiece przy³ó¿ do nadkola (masa) i niech ktoœ cyrknie rozrusznikiem. Jak iskra bêdzie do cewka i modu³ jest ok. Wtedy ogl¹daj aparat zap³onowy czyli kopu³ka i palec, na koùcu sprawdzaj przewody WN. |
|
|
|
 |
Johnki
Gość
|
Wysłany: 2008-10-01, 18:29
|
|
|
dzieki z rady wszystko sprawdzĂŞ ale na razie musiaÂłem wyjechac poza miejsce zamieszkania |
|
|
|
 |
Johnki
Gość
|
Wysłany: 2008-10-11, 11:26
|
|
|
hej. no i sie udalo. Jednak mieliscie racje, przelamal sie jeden z 3 kabelkow przy wtyczce na aparacie zaplonowym :D:D:D niesampowita blachostka. zanim to zobaczylem sprawdzilem wszystkie swiece, wĂŞglik, wyczyscilem kopuÂłke,wymienilem palec. a to tylko jeden czarny gowniany kabelek. dzieki bardzo za wszystkie posty. pozDDRawiam :D:D |
|
|
|
 |
Grzegorz B.(bolek)Katowic
Gość
|
Wysłany: 2008-10-11, 14:48
|
|
|
no prosze :D |
|
|
|
 |
kasq5510
Gość
|
Wysłany: 2011-05-19, 08:41
|
|
|
Odœwie¿ê temat, z tym ¿e ja mam z lekka inny przypadek, a to o czym piszecie ju¿ niestety wypróbowane
WymieniÂłem silnik w trabie i nagle okazaÂło siĂŞ Âże nie ma iskry, w sumie staÂł ponad rok.
WymieniÂłem mu wszystko poczÂąwszy od cewki skoĂączywszy na aparacie i dalej nic.
SprawdzaÂłem po kolei masĂŞ czyÂściÂłem styki, pÂłakaÂłem prosiÂłem prĂłbowaÂłem przekupiĂŚ - nieugiĂŞty. DziÂś go posprzÂątam umyje moÂże mu przejdzie...:)
ale na wszelki wypadek piszĂŞ bo moÂże wy mi pomoÂżecie
---------
Zapraszamy na nowe forum
forum.cartoontrabant.pl
G_mode |
|
|
|
 |
|